Παρασκευή 25 Απριλίου 2014

Συνέντευξη με τον επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «ΠΑΙΑΝΙΑ ΓΗ» Αλέξανδρο Καποδίστρια

Μετά την συνέντευξη με τον Δήμαρχο Παιανίας Δημήτρη Δάβαρη, συνεχίζουμε την προσπάθεια μας να γνωρίσουμε τους υποψήφιους Δημάρχους, δημοσιεύουμε την συνέντευξη που μας παραχώρησε ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Παιανία Γή» Αλέξανδρος Καποδίστριας. Διευκρινίζουμε ότι η σειρά της δημοσίευσης των συνεντεύξεων των υποψήφιων Δημάρχων είναι απολύτως χρονολογική.
Από τα «Ανατολικά του Υμηττού» στη δημοτική κίνηση «Παιανία Γη». Τι είναι αυτό που διακρίνει τις δύο παρατάξεις;
Εκείνο που είναι κοινό θα έλεγα αφορά τον χώρο, δηλαδή ουσιαστικά Ανατολικά του Υμηττού είναι η Παιανία Γη. Και εδώ να πω ότι η Παιανία Γη πέρα από το ότι ορίζει ένα χώρο, ορίζει, είναι ένας επιθετικός προσδιορισμός. Παιανία σημαίνει Παιάνας Δίας Παιανία Αθηνά είναι η θεότητα στην οποία προστρέχουν οι άνθρωποι που έχουν ανάγκη. Πάρα πολλά πράγματα διακρίνουν τις δύο παρατάξεις. Ουσιαστικά η προσπάθεια που έγινε το 2010 με την παράταξη «Ανατολικά του Υμηττού» ήταν μια προσπάθεια της τελευταίας στιγμής. Επειδή δεχόμαστε εκείνη την περίοδο, ως πολύ μικρός οργανωμένος χώρος του ΣΥΡΙΖΑ, πιέσεις και από τον νυν δήμαρχο να ενσωματωθούμε στην παράταξή του και δεν είχαμε κατέβει και στις προηγούμενες εκλογές του 2006 αποφασίσαμε τελευταία στιγμή να κατέβουμε απλά για να αποτυπώσουμε το στίγμα μας με όσες δυνάμεις είχαμε την περίοδο, οι οποίες ήταν πάρα πολύ λίγες. Ωστόσο δεν μετανιώνουμε ούτε μια στιγμή που κατεβήκαμε γιατί αποκομίσαμε πολλές εμπειρίες από εκείνη την διαδικασία και αποκτήσαμε την σχέση που ουσιαστικά χρειαζόμαστε με την νέα δημοτική αρχή και τα νέα δημοτικά δρώμενα. Η «Παιανία Γη» είναι πολύ πιο ώριμη, έρχεται μετά από μια κυριολεκτική ανατροπή των συσχετισμών στο πολιτικό πεδίο αλλά και στο κοινωνικό που όλοι την γνωρίζουμε και την έχουμε ζήσει όλα αυτά τα χρόνια. Στηρίζεται όχι μόνο από ένα πολύ πιο διευρυμένο πια χώρο του ΣΥΡΙΖΑ σε τοπικό επίπεδο, που αφορά την οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ εδώ, αλλά και από κοινωνικές ομάδες και ανθρώπους οι οποίοι βρέθηκαν γύρω από όλα αυτά τα γεγονότα και όλες αυτές τις συνταρακτικές αλλαγές και δεν ανήκουν στο ΣΥΡΙΖΑ και αυτό δημιουργεί μια άλλη δυναμική που μας δίνει την δυνατότητα να βάλουμε στόχους για να πάρουμε το δήμο.
Κατά την παρουσίαση του ψηφοδελτίου σας επιλέξατε να τοποθετηθούν, εκτός από εσάς που είστε επικεφαλής, ο κ. Γιαννόπουλος και ο κ. Θηραίος. Που οφείλεται αυτή η απόφαση; Τι εξυπηρετεί αυτή η φιλοσοφία; Είναι ένα μοντέλο που θα το διατηρήσετε και όταν εκλεγείτε δημοτική αρχή;
Βεβαίως, συμβολικά και ουσιαστικά εξυπηρετεί την πεποίθησή μας ότι ο δήμος δεν μπορεί να διοικείται πλέον από ενός ανδρός αρχή. Αυτό δεν είναι μόνο ιδεολογική θέση είναι και επιχειρησιακή αναγκαιότητα και αφορά το νέο μοντέλο του δήμου, το αναπτυξιακό μοντέλο του δήμου που έχουμε εμείς μέσα στο μυαλό μας, το οποίο χρειάζεται σύνθετους τρόπους διοίκησης. Διοίκηση με ομάδες, με επιτροπές, με επιτελικές ομάδες και υποεπιτροπές οι οποίες ανήκουν στην κοινωνία και αξιοποιούν το επιστημονικό δυναμικό της κοινωνίας και ταυτόχρονα εξυπηρετούν την συλλογικότητα, την δημοκρατία, την διαφάνεια και όλα αυτά τα στοιχεία που είναι εντελώς απαραίτητα στο δήμο. Εμείς λοιπόν έχουμε αυτούς τους δύο ανθρώπους έναν εκπρόσωπο της νεολαίας και έναν άνθρωπο συνταξιούχο απόστρατο από την Παιανία συμβολίζοντας την νέα γενιά και την πίστη μας ότι γύρω από αυτήν πρέπει να στηρίζονται όλες οι πρωτοβουλίες όλων μας για ανάπτυξη και προκοπή σε αυτό τον τόπο αλλά και την σύνδεση των δύο πόλεων με τον κ. Θηραίο, ο οποίος είναι από την Παιανία που επίσης είναι απαραίτητο στοιχείο για να προχωρήσει στη νέα εποχή η καινούργια δημοτική αρχή.
Η εφημερίδα ΑΥΓΗ σας έχει χαρακτηρίσει σε πρόσφατο δημοσίευμά της ως κομματικό υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ. Πως σχολιάζετε αυτό το δημοσίευμα; Θεωρείτε ότι η κομματική ταυτότητα ενδέχεται να αποτελέσει τροχοπέδη της εκλογής σας, δεδομένου ότι όλοι οι ανθυποψηφιοί σας δηλώνουν ανεξάρτητοι – θέλοντας να διαχωρίσουν την θέση τους με αυτό τον τρόπο από το σύνολο των ενεργειών της κεντρικής πολιτικής σκηνής.
Κοιτάξτε, κατ αρχήν να πούμε ότι μας στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, αυτό το διατυπώνουμε σε όλες τις τοποθετήσεις μας, το είπαμε στην τοποθέτηση που έκανα εγώ στην εκδήλωση για την παρουσίαση των υποψηφίων δημοτικών συμβούλων και ταυτόχρονα λέμε ότι καταστατικά κιόλας, μέσα από τον τρόπο που προσεγγίζει ο ΣΥΡΙΖΑ τις δημοτικές κινήσεις τις οποίες στηρίζει, η δημοτική κίνηση είναι μια αυτόνομη και ανεξάρτητη οντότητα, αποφασίζει και κινείται στη βάση αυτών που αποφασίζουν τα μέλη που την συγκροτούν. Απλώνεται στην κοινωνία – απλώνεται στον κόσμο, κάνει συμμαχίες και δεδομένα κινείται με την φιλοσοφία που σας είπα προηγουμένως. Δεν θα αποτελέσει τροχοπέδη για την εκλογή μας αυτή η διατύπωση και αυτή η σχέση, γιατί θεωρούμε ότι είμαστε εμείς οι μόνοι ουσιαστικά ανεξάρτητοι. Υπάρχει σε ότι αφορά τις δηλώσεις ανεξαρτησίας που ακούμε από τους αντίπαλους συνδυασμούς μια υποκρισία, διότι όλοι γνωρίζουμε πολύ καλά σε ποιους κομματικούς χώρους βρίσκονται, ποιους κομματικούς ρόλους εξυπηρετούν.
Η κομματική σας ταυτότητα τι ρόλο διαδραμάτισε στην επιλογή των συνεργατών σας και υποψηφίων δημοτικών συμβούλων;
Κανένα. Τα κριτήρια που αφορούν στη προσέγγισή μας στους ανθρώπους για να ενταχθούν στο ψηφοδέλτιο μας δεν είχαν καμία σχέση με τη κομματική τους υπόσταση. Είχαν σχέση με το χαρακτήρα τους, με την κοινωνική τους υπόσταση, με την αξιοπρέπειά τους, με όλα εκείνα εν πάση περιπτώσει χαρακτηριστικά όπου συγκροτούν έναν άξιο πολίτη. Αυτό ήταν πρωταρχικά το πλαίσιο  αλλά και η διάθεση όλων μας. Χαρακτηριστικά λέγαμε ότι αν μπορούσαμε να φτιάξουμε ένα ψηφοδέλτιο όπου στα 59 μέλη τα 50 δεν θα ήταν του ΣΥΡΙΖΑ, θα είμαστε ευτυχισμένοι.
Την ημέρα που παρουσιάσατε το μεγαλύτερο μέρος του ψηφοδελτίου σας στο Κλειστό Γυμναστήριο Γλυκών Νερών, χαρακτηρίσατε «βουβές» αυτές τις εκλογές. Θέλετε να γίνετε λίγο πιο σαφής;
Ναι, βεβαίως. Το «βουβές» αναφέρεται στον τρόπο με τον οποίο μας υποδέχεται ο κόσμος, ο οποίος όμως δεν θέλει , δεν είναι εύκολο να λάβει μέρος σε αυτές. Ο κόσμος δεν ενθουσιάζεται, δεν εκφράζεται με μεγάλα λόγια, δεν είναι εύκολο να μπει στη διαδικασία και να συμμετάσχει. Ωστόσο αντιλαμβάνεται κανείς ότι υποστηρίζει. Θέλει να αλλάξουν τα πράγματα. Και επειδή υπάρχει μια απογοήτευση –τεράστια απογοήτευση- που έχει δεχτεί αυτός ο κόσμος από το σύνολο των υπολοίπων κομματικών δυνάμεων, δεν ενθουσιάζεται, δεν λέει πολλά και σιωπηρά αποδέχεται μια αναγκαιότητα αλλαγής.
Έχετε ανακοινώσει τους άξονες στους οποίους θα κινηθεί η «Παιανία Γη», οι οποίοι είναι 1. Υποδομές 2.Διοίκηση, Διαφάνεια, Δημοκρατία, Συμμετοχή 3. Κοινωνικές Υπηρεσίες, Αλληλεγγύη, Υγεία, Παιδεία, Πολιτισμός, Αθλητισμός 4. Εργασία, Ανάπτυξη, Περιβάλλον.
α) Ποιες υποδομές θεωρείτε ότι λείπουν από την πόλη της Παιανίας και των Γλυκών Νερών; Ποια η θέση της δική σας κίνησης για αυτά;
Κατ αρχήν να πούμε ότι λείπει η κεφαλαιώδης υποδομή της αποχέτευσης. Αυτό είναι μια βόμβα για την υγεία στις πόλεις μας, είναι πραγματικότητα που κακώς την έχουμε αποδεχτεί, που κακώς δεν έχουμε κινητοποιηθεί ως κοινωνία,  που κακώς η διοίκηση δεν έχει υπερβάλλει τον εαυτό της για να λυθεί αυτό το ζήτημα. Και έχουμε φτάσει στο 2014 χωρίς αποχέτευση, με βοθρολύματα να τρέχουν στους δρόμους, με πολύ σοβαρά προβλήματα για την υγιεινή της πόλης, την υγιεινή όλων μας. Αν το συνδυάσουμε αυτό με την αύξηση του πληθυσμού και τα ζητήματα υγείας που αυτά μεταφέρουν και έχουν να κάνουν με αυτό που περιγράφω, τότε πραγματικά κανείς συνειδητοποιεί ότι ζει μέσα σε μια υγειονομική βόμβα. Εμείς λέμε λοιπόν ότι αυτό, σε ότι αφορά τις υποδομές της πόλης είναι το πρώτο και κεφαλαιώδες μέλημά μας και ξέρουμε εκεί ότι πρέπει να κινηθούμε ώστε να χρηματοδοτήσουμε και την κατασκευή του εσωτερικού δικτύου της αποχέτευσης στην Παιανία και στα Γλυκά Νερά και στο λόφο του Φούρεσι. Επίσης ένα άλλο κεφαλαιώδες ζήτημα που αφορά στις υποδομές αυτές της πόλης είναι αυτό του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (Γ.Π.Σ). Οι πόλεις μας χτίστηκαν άναρχα, χτίστηκαν με πολύ γρήγορους ρυθμούς, χτίστηκαν και μετά προέκυψαν οι πολεοδομικοί σχεδιασμοί τους, έχουμε τεράστια κενά όσον αφορά την εξασφάλιση των κοινόχρηστων χώρων σε όλη την περιοχή του δήμου , δηλαδή το να αγοράσουμε τους κοινόχρηστους χώρους και να τους φέρουμε στην κατοχή μας και βεβαίως τεράστια κενά σε ότι αφορά την αξιοποίηση των κοινόχρηστων χώρων, ιδιαίτερα στα Γλυκά Νερά όπου δεν υπάρχει πλατεία, δεν υπάρχει παιδική χαρά,  δεν έχει αθλητικούς χώρους , δεν έχει δημόσια κτίρια. Και οι δυο πόλεις δεν έχουν ένα δημόσιο κτίριο εκδηλώσεων. Άρα αποχετευτικό και γενικό πολεοδομικό σχέδιο είναι δύο εξαιρετικά βασικά ζητήματα υποδομής των δύο πόλεων. Ως τρίτο στη σειρά, θα έλεγα τα δίκτυα που μας απασχολεί πάρα πολύ και πρέπει να μας απασχολήσει. Και αυτά δίκτυα είναι των όμβριων, το ηλεκτρικό δίκτυο-που ίσως να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε τις εκσκαφές που θα γίνουν για την αποχέτευση και να υπογειοποιήσουμε μερικά πράγματα από όλα αυτά που είναι πάνω από το κεφάλι μας και κυρίως να υπογειοποιήσουμε τα καλώδια υψηλής τάσης που περνούν πάνω από την πόλη των Γλυκών Νερών.
β) Θεωρείτε ότι δεν υπάρχει διαφάνεια στις ενέργειες του δήμου; Έχετε παραδείγματα αποδεδειγμένης έλλειψης δημοκρατίας και συμμετοχής;
Τι παραδείγματα … εγώ θεωρώ ότι δεν υπάρχει ούτε ένας δημοτικός  σύμβουλος αυτή τη στιγμή που να γνωρίζει ότι γνωρίζει ο νοικοκύρης στο σπίτι του. Δηλαδή τι λεφτά έχει, πόσα μπορεί να χαλάσει και που να τα χαλάσει. Αυτό το λέω με τόσο πολύ απλό τρόπο για να δηλώσω με επίφαση ότι το πρώτο που εμείς θα κάνουμε ως δημοτική αρχή είναι να δώσουμε αυτή τη πληροφορία στο κόσμο. Να δώσουμε δηλαδή στο κόσμο την ενημέρωση που χρειάζεται για το ποια είναι τα ίδια έσοδά μας, ποια είναι τα έσοδα τα οποία έρχονται από τους κοινοτικούς πόρους, ποιες είναι οι δυνατότητές μας να πάρουμε έργα από την Περιφέρεια, τα ευρωπαϊκά προγράμματα κ.τ.λ. και να έχει μια πλήρη εικόνα ο πολίτης ώστε να συμμετάσχει στο σχεδιασμό της πόλης του.
γ) Όντας εκπαιδευτικός εσείς και προφανώς ευαισθητοποιημένος σε θέματα υγείας, παιδείας, πολιτισμού και αθλητισμού, ποιες είναι η προτεραιότητές σας γι αυτά; Το πρόγραμμά σας αφιερώνει, όπως μας έχετε πει, ένα μεγάλο μέρος στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, τους άστεγους, τους άνεργους κ.τ.λ. Πως θα καταφέρετε τα όσα διακηρύσσετε;
Η κατάληξη της ερώτησής σας είναι η πιο σημαντική σε σχέση με τα ερωτήματα. Κοιτάξτε να δείτε, εδώ πραγματικά σε ότι αφορά τις κοινωνικές υπηρεσίες έχουμε ένα πρόβλημα. Ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα διότι αν θεωρήσει κανείς πως η βασικότερη πηγή χρηματοδότησης των δήμων αυτή την περίοδο, δεν είναι οι εθνικοί πόροι αλλά είναι τα ευρωπαϊκά προγράμματα, τα περιφερειακά προγράμματα και όλα εκείνα που εν πάση περιπτώσει θα ανακαλύψουμε στην Ευρώπη ή στα υπουργεία και να μπορέσουμε να ακολουθήσουμε ως δήμος. Όλα αυτά καταρχήν δεν αφορούν καθόλου ούτε μια πρόσληψη και βεβαίως δεν διοχετεύονται σε πρόσθετες υπηρεσίες του δήμου, οι οποίες δεινοπαθούν και από προσωπικό και από πόρους και από υποδομές κ.α. Εδώ να σημειώσουμε ότι ο δικός μας  δήμος δεν έχει κοινωνικές υπηρεσίες, δεν έχει δομή κοινωνικών υπηρεσιών. Εμείς λοιπόν λέμε τρία πράγματα σε ότι αφορά το πως θα χρηματοδοτήσουμε και πως θα κινήσουμε μια διαδικασία για να λειτουργήσουμε τις κοινωνικές υπηρεσίες σε ένα πλαίσιο στήριξης και αλληλεγγύης των ευπαθών ομάδων κ.α. Λέμε κατά αρχήν ότι αυτό θα το διεκδικήσουμε. Θεωρούμε ότι πρέπει να στηρίξουμε την λειτουργία των  ΚΑΠΗ, την λειτουργία της βοήθειας στο σπίτι, πρέπει να φτιάξουμε παιδικούς σταθμούς, πρέπει να λειτουργήσουμε κέντρο ημερήσιας φροντίδας ηλικιωμένων, πρέπει να δημιουργήσουμε υποδομές αλληλεγγύης ενός μεγέθους μιας αγοράς ελληνικής με κοινωνικό παντοπωλείο με καταστήματα «ανταλλακτικών» ειδών αλλα και κοινωνικό καφενείο και ίσως και με ένα χώρο πολιτιστικών εκδηλώσεων στον ίδιο χώρο. Για αυτά λοιπόν θα διεκδικήσουμε τους πόρους που μας αναλογούν από τους κοινοτικούς πόρους. Και το εννοώ ότι θα το κάνουμε γιατί θα αλλάξουν οι συσχετισμοί και δεν θα είμαστε οι μόνοι που θα το κάνουμε, θα υπάρχουν και άλλοι δήμοι γύρω μας δίπλα μας που θα κινηθούν σε αυτή την κατεύθυνση και έτσι θα ασκήσουμε πολύ μεγαλύτερη πίεση από την πίεση που ασκείται αυτή την στιγμή. Το δεύτερο έχει να κάνει με την κινητοποίηση του εθελοντισμού σε όλη την πόλη. Είπα κάτι στην τοποθέτησή μου και το εννοώ. Θα εργαστούμε πάνω σε αυτό. Θεωρώ ότι μπορούμε να χτίσουμε συλλογικότητες γύρω από τις κοινωνικές υπηρεσίες που θα έχουν π.χ. τα χαρακτηριστικά μια συλλογικότητας που στηρίζουν έναν αθλητικό σύλλογο. Μέλη δηλαδή τα οποία δεν θα συνεισφέρουν μόνο οικονομικά αλλά θα λειτουργούν και για την εξεύρεση χορηγιών, θα κινούνται σε επίπεδα οργάνωσης εκδηλώσεων, δράσεων γενικότερα οι οποίες θα στηρίζουν. Και βέβαια θα υπάρχουν και εθελοντικές εργασίες όπως π.χ. εμείς έχουμε ήδη γιατρούς που θα στηρίξουν το κοινωνικό ιατρείο. Και η τρίτη πηγή εσόδων - μακροπρόθεσμη αλλά μην την υποτιμήσουμε-  αφορά τα ίδια έσοδα, τι μπορούμε να κάνουμε ως δήμος για να αυξήσουμε τα ίδια έσοδα μας γιατί με αυτά μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε τις κοινωνικές μας δράσεις. Τα ίδια έσοδα λοιπόν πιστεύω ότι και ως έχει με μια πιο αξιολογική διαχείριση  μπορούν να αυξηθούν αλλά μπορούμε όλο αυτό το κομμάτι –γιατί εμείς μιλάμε για ένα μοντέλο αναπτυξιακού δήμου- να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις μιας ανάπτυξης στους συγκεκριμένους τομείς, η οποία ανάπτυξη μπορεί να φέρει εκτός των άλλων και επιπλέον έσοδα στο δήμο.
Στην εκδήλωση που διοργανώσατε στο κλειστό γυμναστήριο των Γλυκών Νερών, δηλώσατε ανοιχτός σε προτάσεις και ιδέες, και καλέσατε τον κόσμο να συνδιαμορφώσει το πρόγραμμα της δημοτικής παράταξης. Ορισμένοι ανθυποψηφιοί σας σχολιάζοντας την συγκεκριμένη πρόταση την θεώρησαν ως αδυναμία της κίνησής σας και ως έλλειψη προγράμματος. Πως το σχολιάζετε αυτό; Οι πολίτες της Παιανίας και των Γλυκών Νερών θεωρείτε ότι έχουν ανταποκριθεί στο κάλεσμά σας; Και εάν ναι πως ιεραρχείτε τις προτάσεις των πολιτών;
Έχουν ανταποκριθεί απόλυτα υπό την έννοια ότι ουσιαστικά οι προτάσεις προκύπτουν μέσα από την επικοινωνία μας με τους πολίτες. Δηλαδή αν δεν μας μετέφεραν οι πολίτες τα πραγματικά προβλήματα που βιώνουν ουσιαστικά δεν θα υπήρχαν θέσεις πάνω σε αυτά. Και βεβαίως αυτό απαντάει και στο σχόλιο των αντιπάλων υποψηφίων και θέτει ένα ζήτημα: Τι εννοούν, ότι τα δικά τους προγράμματα θα είναι αποτέλεσμα εγκεφαλικών κατασκευών τα οποία θα πείσουν τους πολίτες ότι αυτά είναι τα προβλήματά τους; Όχι βέβαια. Ακούστε όμως, εμείς δουλεύουμε με πάρα πολύ συγκροτημένο τρόπο γύρω από τα ζητήματα των συμπολιτών μας και τεχνοκρατικά. Υπάρχει ένα δίκτυο ανθρώπων γύρω μας πάρα πολύ σημαντικών εξειδικευμένων με εποπτεία πολύ σημαντικών αντικειμένων που αφορούν το πρόγραμμα και το επιχειρησιακό μας σχέδιο, οι οποίοι έχουν πληροφόρηση και από το Υπουργείο Ανάπτυξης και από την Περιφέρεια και από τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα, πάμε βήμα βήμα μαζί τους με αποτέλεσμα να προσέχουμε πάρα πολύ τις χρηματοδοτικές πηγές μας, τις κινήσεις που θα κάνουμε έτσι ώστε αυτό που θα διατυπώσουμε  να είναι εφαρμόσιμο την επόμενη μέρα.
Εκπαιδευτήρια Πλάτων: Ανακοινώσατε ότι θα επανεξετάσετε, αν εκλεγείτε ως διοίκηση, την υπόθεση της προσκύρωσης των 4.778 τμ της καταπατημένης έκτασης του Λόφου στα «Εκπαιδευτήρια Πλάτων», και εφόσον δεν έχουν τηρηθεί τα νόμιμα θα γίνει ανάκληση της μεμονωμένης πράξης εφαρμογής. Σε κάθε περίπτωση όμως καταγγείλατε την προκλητική αδιαφορία του Δημάρχου Παιανίας κ. Δάβαρη απέναντι στους πολυετείς αγώνες των κατοίκων του Φούρεσι για την σωτηρία του Λόφου. Τι θα έπρεπε να είχε κάνει και τι θα κάνετε εσείς;
Ανεξάρτητα από το αν θα αποδειχθεί ότι πραγματικά υπάρχουν κενά ή όχι στην διαδικασία αυτής της πράξης προσκύρωσης εδώ συνέβη κάτι προκλητικό. Και τι εννοώ αυτή η έκταση μεταβιβάστηκε με 156 ευρώ το μέτρο. Ακόμα πιο προκλητικό είναι το γεγονός ότι η συνεννόηση έγινε ουσιαστικά πριν την εκλογή του νυν Δήμαρχου ως κοινού δήμαρχου Παιανίας και Γλυκών Νερών, προ καλλικρατικού δήμου δηλαδή. Και βεβαίως αυτό έγινε χωρίς να ληφθεί καθόλου υπόψη μια ολόκληρη ιστορία αγώνων  για την σωτηρία του λόφου που είχαν δώσει οι κάτοικοι εκείνης της περιοχής. Είναι ένας καταπατητής ο οποίος δήλωσε ότι είναι καταπατητής και ο οποίος εντέλει απέκτησε αυτό το οποίο είχε καταπατήσει. Είναι ανήθικο, πολιτικά επιλήψιμο και ενδεχομένως και νομικά – αυτό θα το εξετάσουμε και θα τηρήσουμε αυτό που είπαμε ότι θα ανοίξουμε το συγκεκριμένο φάκελο να δούμε τα σημεία τα οποία τηρήθηκε ή όχι η νομιμότητα.
Ορμώμενος από την ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων του δήμου χαρακτηρίσατε ότι βαίνουν προς «εργασιακό μεσαίωνα» οι υπάλληλοι. Τι θεωρείτε ότι πρέπει να αλλάξει; Σας παρέχει ο νόμος το δικαίωμα να κάνετε τις αλλαγές που επιθυμείτε; Για τα δικαιώματα των εργαζομένων στο δήμο, πως μπορείτε πρακτικά να αντισταθείτε σε μια απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών για κινητικότητα, διαθεσιμότητα κτλ;
Αυτό το οποίο είπαμε ουσιαστικά ήταν ο δρόμος προς τον οποίο πηγαίνουμε, η κατεύθυνση που ακολουθούμε. Και πραγματικά η κατεύθυνση που πηγαίνουμε αφορά την άρση οποιασδήποτε μόνιμης σχέσης εργασίας υπάρχει μέσα στο δήμο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Με αυτό τον τρόπο θέλουν να πετύχουν την αποδυνάμωση των υπηρεσιών του δήμου με σκοπό τελικό την ιδιωτικοποίηση τους. Αυτή η κατεύθυνση είναι σαφής, είναι συγκεκριμένη, δρομολογημένη και ίσως να είναι η ουσία πίσω από τα μνημόνια, η ουσία πίσω από την κρίση δηλαδή να είναι όλη αυτή η διάλυση των εργασιακών σχέσεων με αφορμή τις συνθήκες στις οποίες βρίσκεται η χώρα, μια προσαρμογή δηλαδή η οποία διαλύει τις εργασιακές σχέσεις. Και βεβαίως είναι μια κεντρική πολιτική επιλογή και ως κεντρική πολιτική επιλογή την αντιπαλεύει κανείς με κεντρική πολιτική στάση. Αν θέλουμε πραγματικά να ανατραπούν αυτές οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές, αυτές θα ανατραπούν σε κεντρικό επίπεδο. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι εμείς θα υποδεχτούμε αυτές τις εκτρωματικές πολιτικά σχέσεις εργασίας που διαμορφώνονται στο πεδίο που είμαστε προϊστάμενοι, γιατί ουσιαστικά ο δήμαρχος είναι προϊστάμενος των εργαζομένων του δήμου. Εγώ σας δηλώνω κατηγορηματικά ότι ως προϊστάμενος δεν θα υπογράψω την απόλυση ούτε ενός εργαζομένου και θα κάνω ότι μπορώ από εκεί και ύστερα προκειμένου να εμποδίσω την εφαρμογή αυτών των νέων εργασιακών σχέσεων.
Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας ΟΤΑ: Συμφωνείτε με την δημιουργία του παρατηρητηρίου; Εάν μετά τις εκλογές είστε δήμαρχος Παιανίας θα δεχτείτε τις υποδείξεις του παρατηρητηρίου για το δήμο; Εάν όχι, μέχρι ποιο σημείο θα φτάσει η ανυπακοή σας, δεδομένου ότι υπάρχει αστική και πειθαρχική ευθύνη για όσους δεν υπακούν στο παρατηρητήριο.
Ξέρετε τι είναι το παρατηρητήριο; Είναι εσωτερικό ΔΝΤ. Ουσιαστικά ήδη υπάρχει παρατηρητήριο. Όποια εικονική κίνηση του δήμου υπόκειται στον έλεγχο του υπουργείου Εσωτερικών κτλ. Βέβαια εάν ξεπεράσουμε το χρέος σε χρέος του 100% του προϋπολογισμού μας, αυτό αυτόματα θα μας θέσει όχι απλά σε μια θέση υπό τον έλεγχο του παρατηρητηρίου αλλά ουσιαστικά θα ακολουθήσουμε την συνταγή της εξυγίανσης που θα μας στείλουνε με ότι σημαίνει αυτό, με απολύσεις εργαζομένων, με κλείσιμο υπηρεσιών, με αύξηση των φόρων στους δημότες κ.α. . Προφανώς αντιλαμβάνεστε την απάντησή μου σε αυτό το ερώτημα και δεν χρειάζεται να προσθέσω κάτι άλλο.
Ποια είναι η θέση της παράταξής σας για την αγοραπωλησία του παλιού αεροδρομίου του Ελληνικού;
Έχουν δοθεί μάχες εδώ. Η θέση μας είναι, εκείνη σχετικά με το Μητροπολιτικό Πάρκο, ίδια θέση με αυτή του δήμου Ελληνικού. Είναι μια εξόφθαλμη περίπτωση ξεπουλήματος που δείχνει την δεύτερη διάσταση του μνημονίου, δηλαδή αν η πρώτη ήταν η διάλυση των εργασιακών σχέσεων, η δεύτερη διάσταση του μνημονίου - το μνημόνιο ήταν ένα μέσο για να εκχωρηθεί ο δημόσιος πλούτος. Είναι ξεκάθαρο αυτό και βεβαίως είμαστε κάθετα αντίθετοι.
Ποια η θέση της παράταξής σας για το ΠΔ Προστασίας του Υμηττού; Έχει εξαγγελθεί από τον Δήμαρχο Παιανίας η δημιουργία αιολικού πάρκου στην θέση «Κόντρες Παιανίας (παλιά χωματερή). Ποια είναι η άποψη σας για την δημιουργία του Πάρκου;
Κοιτάξτε, σίγουρα στην παλιά χωματερή πρέπει να γίνει ένα περιβαλλοντολογικό πάρκο. Από εκεί και ύστερα πια, αν είναι επιχειρησιακά εφικτό και σκόπιμο να δημιουργήσουμε μια ενεργειακή υποδομή με την μορφή του αιολικού πάρκου στην συγκεκριμένη περιοχή, αυτό μένει να μελετηθεί και να το δούμε πιο συγκεκριμένα κάτω από αυτό το πλαίσιο.
Ποια είναι η άποψή σας για τα διόδια της Αττικής Οδού; Τι θα κάνετε εάν εκλεγείτε δήμαρχος;
Οι δρόμοι δεν μπορεί να είναι ιδιωτικοί. Οι δρόμοι είναι δημόσιοι και αυτό είναι μια από τις πιο βασικές δημόσιες υποδομές που μπορεί να υπάρξουν μαζί με την ενέργεια, μαζί με το νερό- εκ των πραγμάτων πρέπει να είναι δημόσιοι. Εδώ έχουμε ένα ειδικό καθεστώς, έχουμε να κάνουμε με μια σχέση ιδιοκτησιακή δεδομένη, η οποία ωστόσο κάποια στιγμή θα τελειώσει. Μέχρι να τελειώσει όμως θα διεκδικήσουμε μείωση των διοδίων για τους κατοίκους της Παιανίας και των Γλυκών Νερών και για το συγκεκριμένο θέμα μπορούμε να αντλήσουμε πολύ μεγάλη εμπειρία και από το κίνημα «δεν πληρώνω».
Ένα από τα συνθήματα της παράταξης σας είναι «Κανένα Σπίτι στα Χέρια Τραπεζίτη», εξαγγέλλοντας ταυτόχρονα ότι δεν θα ανεχτείτε τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας για τους δημότες της Παιανίας και των Γλυκών Νερών. Εάν εκλεγείτε δήμαρχος ποιες είναι οι πρωτοβουλίες που σκοπεύετε να αναλάβετε ώστε να υλοποιήσετε το σύνθημα αυτό;
Σε δυο επίπεδα. Το πρώτο αφορά την νομική στήριξη και εκεί χρειάζεται να δούμε με πολύ σοβαρό τρόπο ποιες δυνατότητες έχουμε νομικά να στηρίξουμε τους δημότες μας, οι οποίοι βρίσκονται σε αυτή τη δυσάρεστη θέση και δυστυχώς είναι πολλοί. Εκεί λοιπόν θα παλέψουμε να δημιουργήσουμε μια νομική προϋπόθεση έτσι ώστε να μπορεί ο δημότης να εξυπηρετείται, γιατί όπως θα ξέρετε δεν είναι ιδιαίτερα εύκολο για ανθρώπους που βρίσκονται σε δύσκολη οικονομική κατάσταση να απευθύνονται σε νομικούς συμβούλους. Το δεύτερο είναι και πιο σημαντικό κατ’ εμέ ότι δεν θα δεχτούμε την υλοποίηση καμιάς απόφασης κατάσχεσης. Αντιλαμβάνεστε ότι αν αυτό μπορεί να το κάνει ένα κίνημα πολιτών άλλες τόσες δυνατότητες να στηρίξει ένα τέτοιο κίνημα και να το μεγεθύνει έχει μια δημοτική αρχή. Η θέση μας είναι σε αυτήν την κατεύθυνση. Δεν θα επιτρέψουμε να γίνει καμία απολύτως κατάσχεση στο δήμο της Παιανίας.
ΚΕΛ Κορωπίου-Παιανίας: Ποια είναι η άποψή σας; Θεωρείτε νόμιμες τις διαδικασίες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα από την Περιφέρεια και τον Δήμο Παιανίας; Τι θα κάνετε εάν εκλεγείτε δήμαρχος; Θα ακολουθήσετε τις ίδιες διαδικασίες;
Υπάρχει ένα ζήτημα εδώ. Οι εκτάσεις αγοράστηκαν και δεν απαλλοτριώθηκαν. Αυτό είναι μια διαδικασία η οποία μένει να διευκρινιστεί και να την δούμε στην λεπτομέρειά της αν εκλεγούμε εμείς. Να δούμε δηλαδή γιατί επιλέχθηκε αυτή η διαδικασία και δεν επιλέχθηκε η προφανής που αφορά τις απαλλοτριώσεις. Ωστόσο συνολικότερα σε ότι αφορά την δομή όλου του σχεδιασμού θεωρώ ότι εφόσον τηρηθούν οι προϋποθέσεις της επεξεργασίας το ΚΕΛ του αεροδρομίου θα βοηθήσει πάρα πολύ την περιοχή σε ότι αφορά το ζήτημα το αποχετευτικό και δεν θα δημιουργήσει και οικολογικό ζήτημα σε ότι αφορά την απόληξη των επεξεργασμένων λυμάτων –εφόσον επαναλαμβάνω τηρηθούν όλες οι προϋποθέσεις.
Γλυκά Νερά: Πως σχολιάζετε το γεγονός ότι τα Γλυκά Νερά είναι ίσως μια από τις ελάχιστες πόλεις της Ελλάδας που δεν έχουν κεντρική πλατεία; Τι ακριβώς έχει γίνει με το θέμα της πλατείας των Γλυκών Νερών; Ποια είναι η πρότασή σας για το συγκεκριμένο θέμα;
Η πλατεία είχε σχεδιαστεί ως κεντρική πλατεία των Γλυκών Νερών. Βρίσκεται επί της οδού Κορυτσάς – η οδός Κορυτσάς είναι ο δρόμος ο οποίος ξεκινάει από την Λεωφ. Λαυρίου, έχει δίπλα της την νυν πλατεία που είναι πάνω στη Λαυρίου και  πάει λίγο πιο πάνω, είναι το μεθεπόμενο οικοδομικό τετράγωνο όπου είχε οριστεί ως πλατεία. Μάλιστα είχε πάρα πολύ ωραίο σχέδιο αυτή η πλατεία – πεζοδρομήσεις γύρω της, ένα δημόσιο κτίριο σε μια από τις γωνίες (ένα οικοδομικό τετράγωνο που προοριζόταν για δημόσιο κτίριο) και θα μπορούσε πραγματικά εκεί να γίνει κάτι πάρα πολύ όμορφο. Το πρόβλημα λοιπόν με τους κοινόχρηστους χώρους είναι η αποζημίωση των ιδιοκτητών. Επί της ουσίας αυτοί οι οποίοι αποζημίωναν με το παλιό νομοθετικό πλαίσιο τους ιδιοκτήτες ήταν ιδιοκτησίες που είχαν όψη στην πλατεία. Επειδή θεωρητικά αυτές οι ιδιοκτησίες θα απολάμβαναν τον κοινόχρηστο χώρο έπρεπε να πληρώσουν εισφορά σε χρήμα. Αυτό ήταν δυσβάσταχτο για τους κατοίκους που ήταν γύρω γύρω, οι οποίοι κιόλας δεν έφτιαξαν μαγαζιά κάτω από τα κτίρια τους αλλά έφτιαξαν κατοικίες. Όμως αυτός ο νόμος πια είναι από καιρό συμπληρωμένος. Υπάρχει δυνατότητα με διαφορετικούς συντελεστές να μοιραστεί το κόστος της κατασκευής, της εισφοράς σε χρήμα να μοιραστεί στο σύνολο της οικιστικής ενότητας και αυτό το οποίο εμείς λοιπόν θα κάνουμε, επειδή υπάρχει αυτή η δυνατότητα, είναι να μην δούμε μόνο την κεντρική πλατεία αλλά να δούμε το σύνολο των κοινόχρηστων χώρων του παλιού σχεδίου, να βγάλουμε τους συντελεστές, να δούμε τι αναλογεί στον καθένα συνολικά κάτοικο να πληρώσει, να δούμε τις δικές μας δυνατότητες να συνεισφέρουμε- και αυτό πρέπει να το εξετάσουμε- και να προχωρήσουμε και στο επόμενο βήμα. Για εμάς το επόμενο βήμα είναι η ενημέρωση του πολίτη και αυτό είναι σε όλα μας τα σχέδια. Δηλαδή εφόσον το έχουμε μελετήσει και έχουμε βγάλει τους συντελεστές να καλέσουμε σε λαϊκή συνέλευση τους κατοίκους που τους αφορά το ζήτημα, να τους πούμε με λεπτομέρεια τι αναλογεί στον καθένα και πως εμείς μπορούμε να βοηθήσουμε και να αποφασίσουμε όλοι μαζί αν θα το φτιάξουμε, τι θα φτιάξουμε ή δεν θα φτιάξουμε.
Σπίτι του Βόλεϊ: ένα μεγάλο ολυμπιακό έργο με όχι ολυμπιακή εμφάνιση και λειτουργία. Πως σκοπεύετε να το αξιοποιήσετε;
Αυτό είναι κυριολεκτικά ένα έγκλημα που έχει γίνει εκεί πάνω. Ξέρετε όταν λειτουργούσε το Σπίτι του Βόλεϊ η πόλη μας ανάσαινε. Εκτός δηλαδή από τις διοργανώσεις που γινόντουσαν στο πλαίσιο των αθλημάτων του ΣΕΓΑΣ, πάρα πολύς κόσμος , μαγαζιά λειτουργούσαν υπήρχε μια κίνηση η οποία βοηθούσε πάρα πολύ την πόλη. Επίσης ο ΣΕΓΑΣ πλήρωνε τότε όλα τα λειτουργικά του έξοδα, άνθρωποι από την πόλη δούλευαν εκεί και ήταν πραγματικά μια ανάσα για την πόλη το Σπίτι του Βόλεϊ. Δυστυχώς και με ευθύνες της δημοτικής αρχής αυτός ο χώρος βανδαλίστηκε, εκλάπησαν πάρα πολλά πράγματα, έσπασαν βασικές υποδομές. Έχει βγει ένα κονδύλι από την Περιφέρεια 500.000 ευρώ το οποίο αναρωτιέμαι γιατί δεν υπογράφεται η απόφαση στο Δημοτικό Συμβούλιο για να αξιοποιηθεί για την αντικατάσταση των κλεμμένων και την επισκευή των φθορών και ανησυχώ πάρα πολύ σχετικά με το αν θα το απορροφήσουν ή όχι γιατί αν αλλάζοντας ενδεχομένως η περιφερειακή αρχή θα πρέπει να μπούμε σε μια άλλη διαδικασία. Το θεωρώ εξαιρετικά σημαντικό πολιτιστικό αθλητικό και οικονομικό πόρο. Με κάθε τρόπο θα το αξιοποιήσουμε όπως θα αξιοποιήσουμε το Σπήλαιο Κουτούκι, το Μουσείο Βορρέ . Το θεωρούμε ένα εξαιρετικά οικονομικό και πολιτιστικό τρίγωνο και μπορεί να βοηθήσει πάρα πολύ την επισκεψιμότητα της περιοχής και βεβαίως να συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη της. Να έχετε υπόψη σας ότι το Σπίτι του Βόλεϊ πλήρωνε περίπου 2500 ευρώ το μήνα σε δημοτικά τέλη. Είναι ένας οικονομικός πόρος πάρα πολύ σημαντικός και δεν αξιοποιήθηκε όπως έπρεπε. Δηλαδή δεν αξιοποιήθηκαν εκθέσεις που θα μπορούσαν να γίνουν, συνέδρια, ανταλλαγές πολιτιστικές, ανταλλαγές αθλητικές μέσα σε ένα πλαίσιο και ευρωπαϊκών προγραμμάτων αλλά και επιχειρηματικότητας. Είμαστε υποχρεωμένοι και είναι μια από τις ελπίδες μας για αύξηση των εσόδων να κάνουμε ένα restart στο Σπίτι του Βόλεϊ.
Σπήλαιο Παιανίας: Τι ακριβώς θα κάνετε για την εκμετάλλευσή του;
Το Σπήλαιο Παιανίας είναι μια μοναδικής ομορφιάς περιοχή. Το έχω επισκεφθεί 3 φορές θα μπορούσα να το επισκεφθώ κι άλλες. Δεν έχει αξιοποιηθεί όπως πρέπει πάλι με ευθύνη της δημοτικής αρχής, νομίζω ότι έχει λήξει και η σύμβαση η οποία υπήρχε ανάμεσα στο δήμο και στο υπουργείο Πολιτισμού για την αξιοποίηση του εξωτερικού χώρου, και είναι πράγματα τα οποία πρέπει να γίνουν και επανορθώσεις και εργασίες που αφορούν την συντήρηση του Σπηλαίου. Πρέπει δηλαδή να γίνουν κινήσεις προς το υπουργείο για να γίνουν αυτά τα έργα αλλά βεβαίως να διαμορφωθούν οι εξωτερικοί χώροι έτσι ώστε να μπορεί να αξιοποιηθεί και αυτό_ θα είναι ένας ακόμη πολύ σημαντικός πόρος για το δήμο.
Για «κούφιες» υποσχέσεις κάνατε λόγο όσον αφορά τον νυν δήμαρχο. Ποια είναι αυτά που θεωρείτε ότι δεν έκανε ενώ θα μπορούσε;
Από αυτά που είπε πάντως δεν έκανε τίποτα και κυριολεκτώ. Αυτό το λέω βάσει του προγράμματος το οποίο είχε εξαγγείλει και δεν υλοποιήθηκε. Θα μπορούσε πάρα πολλά πράγματα να κάνει ένας δήμαρχος 3 θητειών. Το γεγονός ότι ως δήμαρχος δεν έχει να επιδείξει ούτε ένα έργο ΕΣΠΑ είναι εντυπωσιακό. Δύο ήταν τα έργα ΕΣΠΑ: το ένα ήταν το αποχετευτικό το οποίο δεν είναι δικό μας είναι της Περιφέρειας και το άλλο είναι η ανάπλαση του ιστορικού κέντρου της πόλης το οποίο όμως προσβλήθηκε από εταιρείες κ.τ.λ. κ.τ.λ. που είχαν πλειοδοτήσει στο διαγωνισμό και εν τέλει δεν μπόρεσε να γίνει. Πραγματικά θα μπορούσαν να γίνουν πολλά και στις συνθήκες της κρίσης πχ. ο Περιφερειάρχης κομπάζει ακόμη ότι έχει αδιάθετα ποσά στην Περιφέρεια και ξέρουμε πάρα πολλούς δήμους οι οποίοι αξιοποίησαν τα περιφερειακά κονδύλια και έχουν κάνει πάρα πολλά στους δήμους τους με αυτό τον τρόπο. Δηλαδή μπορεί να μην μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε τις κοινωνικές υπηρεσίες ή να είμαστε αναγκασμένοι να δημιουργήσουμε ίδια έσοδα ή να βρούμε άλλου τύπου ευρωπαϊκά προγράμματα, ωστόσο έργα υποδομής υπάρχει δυνατότητα να κάνουμε και θα συνεχίσει να υπάρχει και με το ΣΕΣ (Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης) το νέο ΕΣΠΑ και εδώ νομίζω ότι εμείς ως δήμος είμαστε τραγικά απόντες.
Για ποιο λόγο θεωρείτε ότι οι πολίτες της Παιανίας και των Γλυκών Νερών πρέπει να ψηφίσουν «Παιανία Γή» με επικεφαλής τον Αλέκο Καποδίστρια;
Νομίζω ότι έχει έρθει η ώρα πραγματικά να συνειδητοποιήσουμε  πόσο αναγκαία είναι μια αλλαγή και όχι προσώπων αλλά μια αλλαγή του δήμου  του  μοντέλου της νοοτροπίας της κουλτούρας και της λογικής της τοπικής αυτοδιοίκησης, να πάμε σε ένα δήμο και αναπτυξιακό, να πάμε σε ένα δήμο δημοκρατικό, ριζοσπαστικό με την συμμετοχή του πολίτη ο οποίος θα είναι μια τομή, θα είναι μια ρήξη απέναντι στο παλιό που συγκροτείται με υλικά παραγοντισμού και πελατειοκρατίας και να συγκροτήσουμε το νέο με ορθολογικά υλικά ανάπτυξης, δημοκρατίας και συμμετοχής.